La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (2024)

De Franse havenstad La Rochelle ligt direct aan de Atlantische Kust in Frankrijk. De mooie havenstad is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime. Deze gezellige stad bevindt zich aan de zeestraat de Pertuis d'Antioche. De geschiedenis van La Rochelle gaat terug tot de tiende eeuw in Frankrijk. Lange tijd was het de grootste en belangrijkste havenstad aan de Atlantische kust. De stad staat nog steeds vol historische gebouwen en dat maakt een bezoek zeer sfeervol. Hier volgt een lijst met de tien belangrijkste tips voor een bezoek aan La Rochelle.

Vakantiehuizen La Rochelle Campings Hotels La Rochelle

Tips om te doen in La Rochelle

La Rochelle is vooral een heel gezellige kustplaats waar veel toeristen graag verblijven in Frankrijk. Je hebt er leuke winkeltjes, fijne restaurants, veel grote terrassen, prachtige bezienswaardigheden en meer. Absoluut een bezoekje waard! Hieronder vertellen we graag meer over deze toplocatie. Onderaan zullen we ook iets vertellen over parkeren in La Rochelle en de beste hotels voor een overnachting.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (1)

1. Bezoek de oude haven

De oudste en bekendste plek van La Rochelle is natuurlijk de oude haven. Dit is waar vroeger alle handel plaatsvond. Door de aanblik van deze haven is de stad nog steeds een van de mooiste steden van Frankrijk. Vanaf de tiende eeuw tot aan de vijftiende eeuw werd hier gehandeld in vooral wijn en zout, maar later was de haven ook een onmisbare schakel in de slavenhandel. Nu kun je er heerlijk langs het water struinen. Kijk je ogen uit naar mooie boten of koop een vers visje bij een vishandel. In dit zeer toeristische gebied kom je veel straatartiesten tegen. Ook kun je er heerlijk genieten in een van de vele cafés en restaurants.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (2)

Direct bij de havens vind je dit leuke straatje met gekleurde panden en heel veel terrasjes aan het water.

2. Neem een kijkje in de kathedraal van La Rochelle

Als je een oude stad bezoekt is het altijd leuk om een kerk te bezoeken. Je waant je weer even in vroeger tijden en ervaart hoe de bevolking destijds geïmponeerd werd door deze prachtige gebouwen. De kathedraal van La Rochelle, ook wel de kathedraal van Saint Louis genoemd, past ook in dit rijtje. Deze kerk stamt oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw. In de zestiende eeuw werd de kathedraal helaas grotendeels vernietigd door alle strijd rondom de godsdienstoorlogen. In de achttiende eeuw werd de kerk vervolgens weer hersteld en opnieuw gebouwd. Met name de ramen van de kathedraal van La Rochelle zijn erg bijzonder. Het glas-in-lood is prachtig bewerkt en je kan er uren naar kijken. Net als bij vele andere kerken is een bezoekje gratis.

3. De markante torens van La Rochelle

De havenstad wordt gekenmerkt door een aantal gezichtsbepalende torens. In totaal zijn er drie torens die stammen uit de Middeleeuwen. De zogenaamde Kettingtoren (Tour de la Chaine) en de Sint Nicolaastoren (Tour Saint Nicolas) vormden samen van oudsher de entree van de stad. Deze indrukwekkende torens boden ultieme bescherming aan La Rochelle.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (3)

Tussen de twee torens was een dikke ijzeren ketting gespannen. De derde toren is de Lantaarntoren (Tour de la Lantern). Deze toren was van oorsprong een vuurtoren en tevens een gevangenis. Tegenwoordig kan je de torens tegen betaling bezoeken om meer te leren over het verleden van de havenstad. Vanaf de torens heb je ook nog eens een schitterend uitzicht over de stad.

4. Culinair genieten in de markthallen

In de overdekte markthallen (Les Halles) van La Rochelle is het iedere ochtend feest. De hallen liggen dan vol met de meest heerlijke en verse producten. Lokale lekkernijen liggen zij aan zij uitgestald. Vooral de uitgestalde verse vissen en andere zeedieren zien er prachtig uit. Je kan van alles een voorproefje nemen en beslissen wat je gaat kopen.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (4)

Naast lekkers uit de zee vind je er ook veel groente en fruit, allerlei vlees en wijnen uit de streek. De markthallen werden in de negentiende eeuw gebouwd. Dat zie je nog terug in de kenmerkende overkapping met grote ramen en fraaie ijzeren kozijnen.

5. Bezoek het Maritiem museum

In een havenstad als La Rochelle mag een Maritiem Museum natuurlijk niet ontbreken. Je vindt er scheepsmodellen, schilderijen van zeeslagen, oude globes en wereldkaarten. De geschiedenis van de haven vanaf de oorsprong tot nu toe wordt uitgebreid behandeld met veel objecten en bijbehorende uitleg. Het bijzonder aan het museum is dat er meer is dan alleen vitrines. Buiten ligt een aantal historische schepen en boten aangemeerd, waar je een kijkje aan boord kunt nemen.

6. Lekker zonnen

Een verrassende tip voor een stadsbezoek: ga naar het strand! La Rochelle ligt natuurlijk aan de Atlantische oceaan en bezit daarom een aantal stranden. Dicht bij het oude centrum ligt het zogenaamde Plage de la Concurrence. Een heerlijk strand waar je lekker een middag kan zonnen en pootjebaden.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (5)

Verder van het centrum liggen het Chef-de-Baie strand en het strand van Les Minimes. Beiden zijn heerlijke plekken om een paar uur door te brengen. Het strand van Les Minimes heeft bovendien meer te bieden dan alleen zon, omdat er ook veel cafés, restaurants en winkelgelegenheid bij in de buurt liggen.

7. Vissen kijken in een gigantisch aquarium

Vlakbij de oude haven ligt een van de grootste Europese aquaria. Het La Rochelle Aquarium is echt een bezoek waard. Vooral kinderen zullen dit een leuk uitstapje vinden. Ook voor volwassenen is er genoeg te zien. Het aquarium heeft een enorme ‘collectie’ van vissen en andere zeedieren. Ruim tienduizend soorten zijn er te bewonderen. Je loopt door het aquarium via verschillende delen van de wereld. Per werelddeel zie je de vissen die daar voorkomen. Indrukwekkend zijn de verlichte bakken waarin kwallen te bewonderen zijn, die steeds van kleur lijken te veranderen. Je kan al snel een paar uur doorbrengen in het aquarium van La Rochelle.

8. Bijkomen in de natuur

Het bezoeken van een stad kan vermoeiend zijn. Het is er vaak toeristisch en je doet er in korte tijd veel indrukken op. Het is daarom fijn als een stad ook beschikt over een park. Middenin La Rochelle vind je het Charruyer Park. Het park is niet al te groot, maar beschikt over allerlei faciliteiten. Je kan er wandelen, fietsen, spelen met je kinderen of je hond. Ook vind je er een kinderboerderij met geiten, herten en zelfs parkieten. Ook is het heerlijk om langs alle vijvers en kanaaltjes te wandelen of over de mooie houten bruggen. Het park werd ooit cadeau gedaan aan La Rochelle door de rijke dame Marie-Adèle Charruyer.

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (6)

Het park hier in La Rochelle is ook erg fijn om te lopen als je een hond mee hebt. Hier kunnen ze even rustig wandelen en snuffelen, maar ook afkoelen in het water.

9. Maak een dagtocht naar Île de Ré

La Rochelle is via een bijna drie kilometer lange tolbrug verbonden met het prachtige Île de Ré. Dit eiland is zeker een bezoek waard. Je zou er eigenlijk meerdere dagen moeten verblijven. Het heeft een hele bijzondere uitstraling. Vroeger was het echt een eiland, maar sinds 1988 is het via de lange tolbrug met het vasteland verbonden. De Fransen brengen hier graag hun vakantie door.

Het idyllische Île de Ré staat vol met witte huisjes met groen geverfde houten kozijnen en oranje daken. Er wonen nog steeds veel ambachtslieden. Je kan er een bezoek brengen aan een zoutwinning bedrijf, een lokale wijnboer of natuurlijk een van de vele vissers bewonderen. Het eiland kent een rijke historie en overal vind je er mooie oude gebouwen.

Vanwege haar strategische ligging vind je er ook veel interessante militaire bouwwerken. De komst van de brug heeft een enorme financiële opleving voor het kleine eiland betekent. De voorheen arme bevolking heeft nu een veel aangenamer leven. Ze zullen je zeker met open armen ontvangen.

10. Waan je in de Tweede Wereldoorlog in de bunker van La Rochelle

Als je van militaire geschiedenis houdt breng dan zeker een bezoek aan de bunker van La Rochelle. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed deze bunker dienst als verblijf voor Duitse soldaten. De Duitsers bouwden de bunker in 1941 midden in het centrum van La Rochelle. Tijdens hun verblijf konden ze de regio goed in de gaten houden. Je herkent de bunker vrijwel niet!

Tegenwoordig is deze bunker een museum en waan je je er echt in de tijd van de oorlog. Er zijn reconstructies gemaakt van situaties uit die tijd door middel van poppen. Alles is ingericht in de stijl van de oorlog. Je vindt er foto’s, video’s en objecten die je alles vertellen over La Rochelle in deze moeilijke periode uit de geschiedenis.

Verblijf in stijl in La Rochelle

Na het lezen van deze tien tips weet je vast zeker dat je je prima een paar dagen in La Rochelle kunt vermaken. De torens, de oude haven, het vissersleven en de gezellige pleintjes spreken je aan?

Om echt van je verblijf te kunnen genieten, is het fijn om te verblijven in een goed hotel. Deze drie accommodaties zijn echte aanraders.

1. La Rochelle sur L'eau

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (7)

Dit is nog eens een uniek hotel! La Rochelle Sur L'eau is namelijk een boot. Wat is er nou mooier dan verblijven op het water als je in een havenstad bent. Je ligt in de haven en kijkt uit op de Atlantische oceaan en de oude haven van La Rochelle. Echt een toplocatie om te overnachten in La Rochelle!

In de ochtend ontbijt je op het dek. De boot is voorzien van een keuken met koelkast, dus je kan zelf je eigen verse vis bakken. Verder is er een kleine badkamer met douche. ’s Nachts wieg je zachtjes in slaap door de deining van de golven. Een unieke beleving. Ook voor een gezin met kinderen is slapen op een boot echt een aanrader. Je hebt een vakantie om nooit te vergeten.

Meer info

2. Hôtel Saint Nicolas

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (8)

In de wijk Saint Nicolas vlakbij de Tour Saint Nicolas ligt dit super hotel Saint Nicolas. Het ligt midden tussen gezellige restaurants en cafés. Ook zijn er veel souvenirwinkels en antiquairs, gevestigd in dit deel van La Rochelle. De kamer zijn voorzien van alle gemakken. Verder vind je in het hotel een mooie serre vol prachtige tropische planten waar je lekker kan zitten. Iedere ochtend geniet je van het verse ontbijtbuffet. Je kan een privé parkeerplaats reserveren van tevoren. Ook is het hotel in de buurt van het station van La Rochelle, zodat je de stad ook per trein kan bezoeken.

Meer info

3. Maison des Ambassadeurs

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (9)

Echt chique genieten doe je in dit elegante hotel. Het Maison des Ambassadeurs is gevestigd is een prachtig achttiende eeuws gebouw midden in het centrum van La Rochelle. Je wandelt vanuit dit hotel zo naar de haven en andere historische bezienswaardigheden. De kamers zijn zeer luxe en mooi ingericht. Verder beschikt het hotel over een pianobar, een terras, diverse lounges en een heerlijk buitenzwembad. Een heerlijke plek om te logeren.

Meer info

La Rochelle: havenstad aan de Atlantische Kust | Frankrijk (2024)

References

Top Articles
Monthly Horoscope for August 2024: A wave of changes awaits
Riga casual relationships - Craigslist classified ads in Riga, Latvia
Euro Jackpot Uitslagen 2024
Mw2 Other Apps Vram
Your Blog - Sheri Blonde
Tiffany's Breakfast Portage
Ascension St. Vincent's Lung Institute - Riverside
How to cancel subscriptions on your iPhone through the Settings app
Pogo Express Recharge
Mistar Student Portal Southfield
80 For Brady Showtimes Near Brenden Theatres Kingman 4
Nusl Symplicity Login
Myhr North Memorial
Ju Hua (Flos Chrysanthemi): Uses, Benefits, Side Effects, Warnings
Booty Chaser Bingo Locations In Minnesota
Uhcs Patient Wallet
Ttw Cut Content
Corporate Clash Group Tracker
Car Complaints Toyota
Wayne State Dean's List
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Irela Torres Only Fans
What Time Does The Moon Rise At My Location
Pole Barns 101: Everything You Need to Know - Big Buildings Direct
Standard Specification for Annealed or Cold-Worked Austenitic Stainless Steel Sheet, Strip, Plate, and Flat Bar
Kickflip Seeds
Morgan Plus Four 2024 review
19 Dollar Fortnite Card Copypasta
R Toronto Blue Jays
Age Gabriela Moura's Evolution from Childhood Dreams to TikTok Fame - Essential Tribune
Huadu Cn Fedex
Music Lessons For Kids Penshurst
Jodie Sweetin Breast Reduction
Panama City News Herald Obituary
Craigslist Hart Mi
Dimmitt Range Rover
Cvs Newr.me
Sydney V May Of Leaked
Avalon Hope Joi
Blackboard Bristol
Pressconnects Obituaries Recent
30 Day Long Range Weather for 82801 (Sheridan), Wyoming. Weather Outlook for 30 Days From Today.
Game On Classroom 6X
A1.35.3 Spanish short story: Tending the Garden
O'reillys Parts Store
The Stock Exchange Kamas
CDER - UTENLANDSKE og NORSKE artister
Craigslist.com Hawaii
Drew Gulliver Bj
Osrs Nex Mass
Dean Dome Seating Chart With Rows And Seat Numbers
Craigslist For Puppies For Sale
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5495

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.